WARSZTATY DLA RODZICÓW:
,,Pieczenie chleba na zakwasie i składanie serwetek"
28 października 2010r.
We czwartek 28.10.2010r odbyły się w naszym przedszkolu drugie warsztaty dla rodziców. Odkryliśmy przed rodzicami tajemnice przedszkolnej kuchni.
Wspólnymi siłami zostało przygotowane ciasto chlebowe-oczywiście na naturalnym zakwasie. Po wstawieniu chleba do pieczenia był pokaz składania serwetek, a potem samodzielne ćwiczenia. Prawdziwa próba sił została na koniec spotkania. Panie pracujące w kuchni, pod wprawnym okiem szefowej - Pani Halinki, przygotowały dekoracje z warzyw i owoców. Każdy uczestnik miał swoje stanowisko pracy, żeby samodzielnie wykazać się umiejętnościami. W myśl zasady, że najpierw ,,jemy” oczami, a potem czujemy smak w ustach, przy pomocy najprostszego sprzętu do carvingu (noża) z najpospolitszych warzyw i owoców powstawały przepiękne, wielobarwne dekoracje. Na tak udekorowane talerze wystarczyło położyć ,,cokolwiek” a każda potrawa wyglądałaby jak z najlepszej restauracji.
Warsztaty zakończyły się degustacją chleba. Do wyrafinowanych dekoracji ,,dorobiona” została sałatka brokułowa.
Było pysznie i wesoło.
Zapraszamy na kolejne spotkanie w listopadzie. Odważnych rodziców przybywa. Mamy nadzieję, że na każdych następnych warsztatach nasze grono będzie się powiększać.
Dla zainteresowanych podajemy przepis na chleb i sałatkę brokułową:
Chleb na zakwasie
składniki:
1 kg maki pszennej wrocławskiej
½ kg maki żytniej chlebowej
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. pestek słonecznika
1 szkl. otrąb
1 szkl. płatków owsianych
5 łyżeczek soli
7 szkl. ciepłej wody
zakwas
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać razem. Odebrać zakwas na następny raz. Ciasto wyłożyć do blaszek wyłożonych pergaminem, napełniając do ok. 2/3 wysokości. Odstawić do zimnego piekarnika na ok. 10 godz. lub nagrzanego na 80~100˚C na 5-6 godz. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć, zdjąć pergamin, zwilżyć skórkę wodą i zawinąć w ściereczkę do wystygnięcia.
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka brokułowa
składniki:
1 brokuł
5-6 jaj
20 dag szynki wędzonej
1 mały por
4 łyżki stołowe majonezu
2 łyżki śmietany
1 lub 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś nie lubi czosnku można go nie dawać)
2 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć na wrzątek. Po 3 min. wyjąć i odsączyć na sicie. Jaja ugotować na twardo, podzielić na ćwiartki. Szynkę pokroić na plastry, a następnie w drobna kostkę. Por pokroić w cienkie krążki i przelać wrzątkiem na sicie. Z majonezu, śmietany i rozgniecionego czosnku zrobić sos.
Na półmisku ułożyć najpierw różyczki brokułu, na to ćwiartki jaj. Na całość wyłożyć szynkę wymieszaną z porem. Wszystko polać sosem czosnkowym. Najlepiej sos wyciskać przez torebkę foliową, w której ścinamy niewielki fragment rogu. Przez mały otwór wyciskamy na ułożoną sałatkę dekoracyjnie sos. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika. Sałatkę można dowolnie udekorować. Jest prosta i pyszna.
Smacznego!
Wspólnymi siłami zostało przygotowane ciasto chlebowe-oczywiście na naturalnym zakwasie. Po wstawieniu chleba do pieczenia był pokaz składania serwetek, a potem samodzielne ćwiczenia. Prawdziwa próba sił została na koniec spotkania. Panie pracujące w kuchni, pod wprawnym okiem szefowej - Pani Halinki, przygotowały dekoracje z warzyw i owoców. Każdy uczestnik miał swoje stanowisko pracy, żeby samodzielnie wykazać się umiejętnościami. W myśl zasady, że najpierw ,,jemy” oczami, a potem czujemy smak w ustach, przy pomocy najprostszego sprzętu do carvingu (noża) z najpospolitszych warzyw i owoców powstawały przepiękne, wielobarwne dekoracje. Na tak udekorowane talerze wystarczyło położyć ,,cokolwiek” a każda potrawa wyglądałaby jak z najlepszej restauracji.
Warsztaty zakończyły się degustacją chleba. Do wyrafinowanych dekoracji ,,dorobiona” została sałatka brokułowa.
Było pysznie i wesoło.
Zapraszamy na kolejne spotkanie w listopadzie. Odważnych rodziców przybywa. Mamy nadzieję, że na każdych następnych warsztatach nasze grono będzie się powiększać.
Dla zainteresowanych podajemy przepis na chleb i sałatkę brokułową:
Chleb na zakwasie
składniki:
1 kg maki pszennej wrocławskiej
½ kg maki żytniej chlebowej
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. pestek słonecznika
1 szkl. otrąb
1 szkl. płatków owsianych
5 łyżeczek soli
7 szkl. ciepłej wody
zakwas
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać razem. Odebrać zakwas na następny raz. Ciasto wyłożyć do blaszek wyłożonych pergaminem, napełniając do ok. 2/3 wysokości. Odstawić do zimnego piekarnika na ok. 10 godz. lub nagrzanego na 80~100˚C na 5-6 godz. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć, zdjąć pergamin, zwilżyć skórkę wodą i zawinąć w ściereczkę do wystygnięcia.
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka brokułowa
składniki:
1 brokuł
5-6 jaj
20 dag szynki wędzonej
1 mały por
4 łyżki stołowe majonezu
2 łyżki śmietany
1 lub 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś nie lubi czosnku można go nie dawać)
2 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć na wrzątek. Po 3 min. wyjąć i odsączyć na sicie. Jaja ugotować na twardo, podzielić na ćwiartki. Szynkę pokroić na plastry, a następnie w drobna kostkę. Por pokroić w cienkie krążki i przelać wrzątkiem na sicie. Z majonezu, śmietany i rozgniecionego czosnku zrobić sos.
Na półmisku ułożyć najpierw różyczki brokułu, na to ćwiartki jaj. Na całość wyłożyć szynkę wymieszaną z porem. Wszystko polać sosem czosnkowym. Najlepiej sos wyciskać przez torebkę foliową, w której ścinamy niewielki fragment rogu. Przez mały otwór wyciskamy na ułożoną sałatkę dekoracyjnie sos. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika. Sałatkę można dowolnie udekorować. Jest prosta i pyszna.
Smacznego!